Toppen grannar

Jag är så fantastiskt tacksam att jag har sånna bra grannar, Jossan är en klippa. (Ja mannen och sonen är ju super bra också). Kanske en baggis för henne att ge spruta men för mig som slipper ta den själv, är det guld värt.

Ha än så länge inte känt så mycket av den, har känt mig ganska pigg efter omständigheterna idag tycker jag. Besökt ett par affärer i Kungens Kurva, gått promenda med Mathias, lekt på gården. Tog en promenad med mormor till Sätra t-bana och tackade henne för några dagar.

Har varit skönt att ha henne här trots att jag mått bra efter behandlingen. Bara det att jag inte behövt kolla lillkillen hela tiden utan kunna tagit det lite lugnt och fått prata av mig lite.

Nu har han somnat för natten och jag funderar på att försöka göra detsamma. Har tagit mina sista kortison tabletter för den här gången, så jag hoppas kunna sova lite nu. Tror det är en dag till med förebyggande tabletter mot illamående.
Jag kanske inte mår helt perfekt, men det går himla bra tycker jag.
Men som jag skrev tidigare, kroppen kommer att ta mera stryk inte att räkna med att må så här i kommande kurer. Vet ju inte vad kroppen säger när kortisonet går ur heller.

Jag tror det underlättar att gå igenom det här när det är vår, och solen och värmen ger en energi. Satt ute i solen en stund idag och det kändes så bra att kunna få vila och hämta lite kraft.

På lunch promenaden idag såv vi tre rådjur i en trädgård precis predvid oss, stod där och kikade på oss länge. Det är så himla häftigt att det finns så fina djur så tätt inpå oss här. Hoppas de klarar sig undan alla fartdårar :-) och ilskna trädgårdsägare ;-)

Nä nu ska jag nog ta och lägga mig i soffan en stund och slå på tvn få se om jag slocknar. Mannen min är ute och leker lite med sin fin bil på gården, det är skönt att ha honom hemma nu. Imorgon är hans första föräldralediga dag. Nu ska han inte jobba förräns någon gång i augusti,

Strålande sol dag...

Idag är ser det ut att bli en fin dag, men på yr.no säger de att vi bara får +10. Men men det är härligt när solen skiner iaf.

Natten gick riktigt bra, trots att jag fortsätter äta betapred(kortison) så kunde jag sova inatt, förutom att Mathias ville ha lite sällskap där en timma. Gick upp lite tidigt och tog förebyggande för att slippa illamående, det verkar ju funka än så länge.

Men jag vet att detta inte är att räkna med under de resterande kurerna, korppen kommer att ta mera stryk för varje gång och bli mer och mera nedbruten.

Eftermiddagen igår var helt okay, vi tog en promenad . Syrran och Mackan kom förbi och fikade, det var skoj. Konstigt att jag kände mig så pigg trots att jag bara sovit 1 ½ timma.

Har lite dåligt samvete för jobbet, vi har en stegtävling. Man ska ta så mågna steg som möjligt per dag dels individuellt och dels i lag. Har inte lyckats gå så långt nu ett par dagar och risken är väl att jag blir tröttare och kommer minska mina steg några dagar nu. Kommer väl se till att vårat lag trillar ner på listan, idag ligger vi 11/179 lag. Hmm
Får väl maila och be de andra gå några extra steg åt mig varje dag :-)

Jaha då var första kuren klar...

Nu så har jag fått min första cellgiftsbehandling. Mår fortfarande bra!

Kom till SÖS 08:40 efter att ha setat i bilkö 20 min mellan Liljeholmen och Hornstull, tur man är ute i tid. Jag är ju inte van att se dessa köer, kör ju inte bil i stan vid den tiden normalt.

Vi hade ju slagit ihop två träffar idag, info och första behandling. Så vi gick igenom lite praktiskt om vilka mediciner jag ska ta nu efteråt om jag får problem, illamående och förstoppning.
Imorgon någon gång mellan 13-16 ska jag gå in till grannen och be om hjälp att få sprutan i magvalken, tur man har en :-)
Den kunde ge extra bivärkningar, som ont i leder och kropp. Eventuellt kommer jag då behöva ta vanliga värktabletter. Men det visar sig.

Nå välsen var det dax att sätta nål, nästa kur (som de kallar det, låter ju som man är på spa) kommer vi att lägga in en ca 45 cm lång slang från överarmen ner i mot börstet i något blodkärl. För att inteskada kärlen, det ska visst vara skonsammare. Låter inget skoj men är i princip smärtfritt sa sköterskan.
Nu körde vi vanlig nål, först fick jag en injektion mot illamående, sen en påse röttmedel tog 25 min då var det bra om man försökte ligga ganska still. Det var inte så bra om det kom på villovägar från kärlen. Det gjorde också att man kissar rött, ingen fara. Sen kom nästa påse som också tog 25 minuter, efter den frågade hon hur jag kände i näsan. Men det kändes inget konstigt tyckte jag.
Så kom den sista påsen, då satt sköterskan kvar för att kolla att jag inte fick en allergisk reaktion. Efter ca 30ml fick jag hosta och lite tungt över bröstet, så vi gjorde en paus och injiserade mera kortison innan hon förlängde tiden på den påsen från 1 tim till 1½tim, då kände jag inte något mera konstigt. Under den sista påsen fick jag ha fingrarna i is, det var visst bra för naglar och nagelband. Då kom inte medlet ända ut i topparna och lindrade visst biverkningar på naglarna (låter som ett i-lands problem i det hela stora men men)
Fick också ett kitt med mandelolja till nagelbanden och ett stärkande lack och mjukgörnade kräm och en nagelfil.
Och jag måste erkänna, jag gillar allt som är gratis. Gratis är gott!

Jag blev också inbjuden till en makeupkurs "Look Good...Feel Better" för kvinnor som behandlas för cancer. Jag bokade in den 11 maj skulle ta två timmar och man får en necessär med pridukter att ta med hem. Gratis är gott!
Den här kursen är sponsras av de ledende kosmetikaföretagen i Sverige som skänker produkter till oss, fatta va snällt.

Ja ha då är det bara att vänta och se om det blir någon biverkan, ska iaf äta betapred idag och imorgon sen sluta tvärt. Sen ska jag ta piller mot illamående ikväll och 2 ggr per dag imorgon och övermorgon.

Mathias och mormor har haft det bra idag, de har varit på Öppna förskolan och lekt och handlat på deras loppis, gått promenader och sovit, ätit och sovit igen. Opps nu vaknar han och är nog sugen på mellis.

Helt sjukt...

Okay för er som inte vet, jag är världsbäst på att sova. Somnar lätt vart som hellst, har även somnat när jag haft gäster hemma :-). Det brukar inte ta mig många minuter (sekunder säger min man) efter att mitt huvud landat på kudden så sussar jag sött.

Men den här betapreden bet även på mig, jag låg helt stilla blundade och kom på mig själv med att jag låg och log. Lyssnade på min mans snarkningar och tyckte det lät fantastiskt. Efter ett tag så försökte jag andas i samma takt för att se om jag skulle somna, men inte. Jag låg och planerade dagen idag, pratade personligt med många av er, skrev blogg, kände mig aldrig stressad. Jag är ju den typen som tror att kroppen får nästan lika bra vila bara jag ligger still och blundar och vilar ( och som nu småskrattar för mig själv, ville ju inte väcka mannen). Var farsinerad att medicinen gav sånna biverkningar på min sömn.

Funderade ett tag på varför jag inte var på rave party (om de nu hette så, vet inte ens om det finns sånna längre), eller om jag skulle ta och gå upp till datorn, slutade med att jag tog en mun vatten ur Mathias nattvatten flaska.
 
 Hade lite träningsvärk kändes det som i höften och efter några timmar kom lite huvudvärk.
Så det gick 2 tim, det gick 4 tim och det gick nästan 6 timmar innan jag tillslut somnade. Sov ca 1 ½ timma, tjohooo! 

Plings så vaknade jag halv 6, kl skulle ringa 6 så jag låg kvar till 5 i. Kände mig rödblommig som man gör när man sovit lite, lite illamående och lite tryck i huvudet. Typ som du kommit hem sent efter en resa och missat många timmars sömn.

Tänk vad roligt om jag komihåg allt jag funderade på inatt och småskrattade till. Det hade varit kul att skriva ner nu.

Ska iaf ta och äta lite frukost innan medicineringen nu på morgonen, sen ska jag packa med mig lite fika till SÖS. Blir nog fralla och iste.

Nu måste jag sätta fart....

Frikort nr 2.

Toppen dag igen, har varit ute massor trots att det inte var sol så var det varmt och skönt. Sandlådan är superskoj.

Tog en promenad till apoteket på eftermiddagen och hämtade ut de två preparat som behövdes beställas. Så nu är man uppe i frikort även för medicin. Bara sprutan som jag hämtade ut idag kostade över 12,000:-
Så på ett recept var jag uppe i frikort på 1800:-, ska man känna sig nöjd eller inte.
Det känns iaf bra att man bor i Sverige och vi får den här hjälpen. Fatta annars, inte skoj.

Nu lagar vi mat och väntar på mormor som ska komma på besök ett par dagar, det blir bra ifall jag blir helt sjuk efter morgondanens behandling. Det är ju så olika för alla så man vet ju inte och det är ju svårt att sätta sig in i sittuationen innan man vet.

Måste leka lite med sonen nu, han gillar inte att bara jag får trycka på tangenterna :-)


Det var inte lite...

Var till apoteket, skulle bara hämta betapred, trodde jag. Men oj, det var en massa annat oxå. Kom hem med  6-7 förpackningar och då saknade de ändå 2 produkter varav en spruta stod det. Så jag får ta en promenad dit imorgon med.

Tur att jag bor granne med en sjuksköterska, hon har lovat hjälpa till att ge den så jag slipper ta din själv.

Då fick jag tid för första behandling.

Sös ringde och bokade in onsdag som info och första behandlingsdag. Normalt är de två tillfällen men det är ju kort vecka så vi kör allt i ett.
Hon drog de förberedande uppgifterna på telefonen. Ska åka till apoteket och hämta ut cortison( hur nu det stavas) ska käka två ggr imorgon och  på morgonen innan behandlingen.

Så nu ska jag ta en tur till Skärholmen, till apoteket och sen passa på att kolla efter ett par brallor till storebror. Det gäller ju att passa på att handla lite :-)

Vilken härlig dag!


Vi hade arbetsdag i föreningen, toppen denna härliga sommardag. Det krattades och sopades och fixades överallt och barnen var ute och hjälpte till och lekte. Storebror är här och det uppskattas av Mathias som vanligt.

Mormor och morfar och moster var och hälsade på, det var trevligt. Vi satt ute och åt mat och fikade, så fantastiskt väder.
Mathias visade hur duktig han blivit på att gå.

Imorgon får man börja vänta på att de ska ringa och meddela när behandlingen ska starta. Vill, vill inte, vill, vill inte, men vill för att det ska bli överstökat snart. Tar ju 4 mån att bara ta sig i genom cellgifterna, puh.

.....Det kommer dagar då min himmel inte alls är blå, ja det kommer dagar när tiden går så sakta som tid kan gå....(Det bästa med Carola 2006)

Men efter regn kommer solsken, tjohooo...
Jag försöker fästa blicken långt fram när allt det här är förbi och över. Skulle vilja att vi då kunde unna oss något mysigt.

Solig och fin fredag...

Igår va jag och träffade en kurator. Jag hade väl inte så mycket att prata om. Jag mår ju bra än så länge...
(Hon "varnade" för att när man går under cellgiftsbehandling kan man tro att man aldrig ska bli människa igen. Men det blir man. Det kan ju bara bra att ha i tankarna om det blir för tufft.)
Men det kändes ändå bra att prata med henne. Hon verkar väldigt insatt i utvecklingen och forskning, det kändes bra att höra om.

Sverige är Världsledande i att behandla bröstcancer, i sverige är Karolinska bäst. Det betyder ju att jag är i världsbästa händer :-)

Forsknigen och studier som pågår löpande gör att utvecklingen går fort och kanske redan om ett halvår så vet man mera om hur viktig efterbehandling är och vilken som då passar mig.

Mathias har varit med på det två sista turerna till SÖS, han är så himla duktig. Lite majskrokar i reserv och han kan roa sig en bra stund. Han sprider sån glädje bland personal och patienter. Sköterskorna kan inte annat än ta sig tid och gulla med honom. En gamla tant som väntade på hissen blev överlycklig av det smile han gav henne, det är härligt att se vad så lite kan ge en annan människa.

Fantastikskt vilken fin dag det var, Mathias vägrade gå in när vi kom hem. Lekte i sandlådan en bra stund fast det inte var några andra barn ute. Idag verkar det bli minst lika bra väder, så vi blir nog ute mycke.

Tackade nej till studie...

Nu så har vi varit och träffat läkaren igen, de hade fått svar på vilken typ av tumör det var.
Den var utvecklad dvs inget förstadie. Den har väl funnits med ett tag då....
Det var inte en typ 2 vilket var bra då hade man fått extra behandling i ett år efter ordinarie behandling.

Ja ja, bara att köra på. Jag tackade nej till att var med i en studie, det skulle innebära många flera provtagningar och undersökningar och läkartider. Känns som jag vill prioritera familjen. De hade även fullt av patienter som ville vara med i stuier så jag tror inte jag ska känna dåligt samvet för det. Tror oxå jag kommer att kunna få lika bra behandling iaf.

Trist var bara att tumören var hormonkänslig, innebär medicinering 5år efter behandlingen. Måste surfa mera på de området, jag vet inte så mycket vad det innebär. Eller oxå ska jag skita i det och bara följa med....vi får se hur jag gör.

Troligen kommer första cellgifts behandlingen att bli nästa vecka, ska bara hinna med ett info möte på behandlingsavd. innan jag ska dit för att få giftet. Det är väl en del förberedelser för mig innnan jag kan komma och behandlas som jag ska information om. Så snart är man väl uppe i frikort på medicin oxå :-(  Vore roligare om man fick frikort på något trevligt.

Verkligen kanon väder idag. Sommar och sol, varmt och skönt. Kollade rabarbern och den är på god väg :-), även en och annan rädisa visar sina små gröna blad i landet.

Nu måste jag passa på att äta lunch innan Mathias vaknar...

En dag på stan...

Idag hade jag tid hos perukmakaren på Östermalmstorg.
Dax att prova ut den nya frisyren. En super trevlig tjej tog hand om mig och vi prövade några peruker som skulle kunna passa.

De hade inte så många som var långhåriga och lockiga. Fanns typ en och välja på i syntet och två i naturligt hår. Men naturligt verkar så himla jobbigt att sköta. Ska fixas varje dag. Syntet verkar bättre. Tvättas typ en gång i veckan och sen återgår den till original stylen.

Tror iaf att den lång och lockiga verkar bra men hon ska beställa hem den i två andra nyanser. Har lite svårt att bestämma färg. Ska försöka ha min färg, ev lite ljusare. Det skulle ta ca 10 dagar att få hem dem, så då måste jag bestämma vilken jag vill ha. Sen ska den klippas in i min frisyr.

Det där tog ju bara 40 min så resten av dagen sprang jag på stan. Det var ett år sedan jag var inne på stan utan barn sist. Jag som älskar att springa och leta bland rean. Hittade en del saker iaf. Även om jag hade behov av mera så får man vara glad för det som kom med hem idag.

Då var man portad som blodgivare...

Ringde och avbokade en kallelse på att lämna blod. Det har ju känts bra att kunna få ge blod men nu är det färdigt lämnat. Även om jag blir friskförklarad efter 5 år så är det kört som blodgivare. Trist men visst förstår jag dem.

Sakta men säkert börjar man förstå att man inte är som man skulle i kroppens alla delar...

Som tack för alla år och tappningar skulle hon skicka en liten present, jag älskar sånt. Allt gratis är gott.
Ser fram emot det iaf.

Då var det gjort...

Var på SÖS på morgonen och gjorde biopsi med grov nål. Eller pistol kan man kalla det. Det sköts tre skott och doktorn verkade vara nöjd med det hon lyckats plocka ur mig. Med tandläkar bedövningen så gjorde det inte alls så ont som jag hade förväntat mig.
Men nu en stund efteråt så spänner det och sticks. Får inte lyfta något på hela dagen. Hmm sonen kommer inte bli glad på mig, jag får krypa i fatt istället :-)

Hoppas så att de lyckas plocka ut alla svar de vill ha från provet så jag slipper göra det igen. Även om det gick bra så känns det bra att det är över.

Allt närmar sig...

I helgen är storebror Martin hos oss. Mathias stormtrivs, älskar att följa och jaga storebror. Tog en tur till Kungens Kurva och handlade lite ute leksaker till Martin, det blev en sparkcykel och en basketboll. Nu är han ute och testar grejerna tillsammans med grannbarnen. Solig och härlig dag men kallt, känns som en höstdag.

Vi tog en promenad/sparktur efter lunchen så Mathias fick sova och köpte lördagsgodis till hela familjen, okay vi gick förbi siba och köpte ett par spel också. Ett till pappa och ett till Martin.

Gruvar mig lite för måndagens provtagning, har råkat läsa en del bloggar och det kan visst göra en hel del ont. Vissa verkar gå på värktabletter ett par dagar efter. Men men allt är ju individuellt och jag kanske har tur och tycker det är en baggis.

Ikväll ska vi iaf titta på robinson ock käka chips, det blir mysigt.

Ledig fredag...

Inget läkarbesök idag...Mormor är fortfarande kvar.
Vi tar en promenad till IKEA och äter köttbullar. Mathias älskar köttbullar :-)
Killen som är mitt uppe i att lära sig gå. Går mellan leksakerna inne och släpper taget och går några steg ute också har gjort sig förtjänt av ett par nya leksaker. Det blir två traktorer att leka med i sandlådan.

Det första ljud han gör när han vaknat efter lunchen är BrrrrBrrrr och tittar på traktorerna. Så det var bara att skynda i lite mellis byta blöja och snabbt på med skorna och ut i solen och leka.
Trist att det blåser så mycket och det är inte alls skönt i skuggan. Men man får vara tacksam för solen. Imorgon ska de visst bli sol men bara +5.

Nya möten...

Mormor kom på besök och lekte med Mathias när jag åkte på nästa träff. SÖS, man informerade igen om hur planen såg ut. Berättade om alla trevliga biverkningar. Håravfall, trötthet, infektionskänslig, pang bom in i klimakteriet med allt vad det kan innebära. Fick information om vart jag kunde vända mig för att få en peruk utprovad, käns mysko. Jag kar en pippi peruk sen tidigare, kanske är de den man ska använda.

Tog några blodprover och gjorde ett snabbt besök på behandlings avdelnignen. Där jag kommer få cellgiftet.
Alla är väldigt trevliga och gör ett otroligt bra jobb för att få en att försöka slappna av. Läkarna ,sköterskorna det verkar vara bra stämning på sjukhuset och mellan sjukhusen. Hoppas första känslan håller i sig.

Ny tid, Biopsi på måndag med kolutmärkning av knölen.


Diagnosen.

Jaha då var det måndag och Daniel åkte till jobbet.

Jag och Mathias tog bilen till Karolinska i solna för att träffa bröstkirurgen. Lyckades dra på oss trägselskatt, har lärt mig en annan väg nu ;-)

Fick beskedet av läkaren och tårarna rann, tror ändå det var psykologiskt rätt att ha Mathias med, jag behövde hela tiden underhålla honom medans läkaren pratade på. Läkar teamet hade redan haft konferans och tittat på mina prover och bilder. De jobbar iaf effektivt. Det kändes ändå okay när jag åkte därifrån. Ringe mormor, farmor och syrran och berättade. Skit vad det är jobbigt med andras reaktioner.
Själv känns allt overkligt. Jag mår bra, folk blir ledsna. Jag kommer inte blir sjuk förräns läkarna ger mig gift. Undra hur jag kommer på psykiskt då...

Fick en ny tid  två dagar senare då jag och Daniel skulle träffa kirurgen samt den läkare som skulle ha hand om medicineringen.
Syrran kom och tog han om Mathias, det känndes bra. Tack tack...

Träffen med läkarna var givande, de berättade hur de hade tänkt att allt skulle gå till. Först massa provtagning, sen cellgifter i sex omgångar med tre veckors mellanrum. Vila en månad, operation, vila en månad sen strålning under en månad. Men det var bara en grov skiss på hur det kan komma att se ut. Allt beror på vilken typ av tumör det är och hur den svarar på cellgifterna.

Nästa möte blir på sös med läkaren som har koll på cellgifterna.

Skön vecka.

Trots att jag kände på mig vilket besked jag skulle få nästkommande måndag kändes veckan bra. Berättade för några om att jag väntade besked av vad det var för knöl jag hade i bröstet. Nu innan jag fått diagnos tyckte alla: att du ska se att det inte är något farligt, men jag kände på mig....

Vi hade en skön vecka hos mormor och morfar, fint väder och snön smälte. Mathias fick full uppmärksamhet och till helgen kom pappa. På lördagen tog vi en utflyckt till sommarstugan, oj va snö det var där. Solen sken och reflekterade i snön. Super vackert.

Söndagen firade vi 1 årsdag hos farmor och farfar. Mormor och morfar gammel morfar och farbröder var där. Även gammel farmor och farfar kom för bi en sväg, det var skoj. Som tur var så kom också storebror förbi och hjälpte ett åringen att öppna alla paketen :-)

Det kändes så bra att få fira 1årsdagen med släkten, Mathias verkade så nöjd. Han älskar alla leksaker och kläder han fick. Tack så mycket!

Väl hemma i  radhuset i stan så visade det sig att han även fått paket från sina tremänningar i Göteborg oxå. Super skoj och oväntat.Tusen tack även till er!

Allt började.....

När allt känns så himla bra..... Träffat den bästa mannen som finns och gift mig med. Fått en helt underbar liten kille som nu fyllt 1 år och en super nice bonus son som blir 7år i år. Då ska det så klart slå till med en massa skit.....

Allt började den 23/3, då jag ringde vårdcentralen för att jag känt en knöl i börstet. Ville få det bekräftat att det var ofarligt. Har ju för inte allt för länge sedan slutat amma och sånt här borde förekomma.
Men vipps så hade jag en remiss till Bröstcenter på Drottniggatan.

Två dagar senare var jag och min då snart 1-årige son där. Trevliga kvinnor tog hand om min son medans jag mamograferades, sen blev det ultraljud, nya närblilder av mamografi och sen biopsi både i bröst och i lymfan under armen som ev var lite förstorad.

När läkaren drog ultraljuds staven över lymfan och tog bilder fattade jag. SKIT tänkte jag tyst inom mig.

Svar skulle komma efter tre arbetsdagar men då hade jag planerat att  ta tåget hem till mormor och morfar en vecka för att fira sonens 1 års dag. Hmmm

När jag var på väg till T-banan ringde vårdcentralen och ville att jag skulle komma dit samma dag. Jag sa att jag förstod vad de ville säga till mig och att jag tänkte ta tåget och vara borta en vecka iaf. Sköterskan återkom efter en halv timma då hon pratat med läkaren. De hade skickat vidare en remiss till Karolinska bröstcentrum Solna för vidare utredning och de skulle kontakta mig under morgon dagen för en tid.
De ringe och vi bokade in en tid följande måndag.

Välkommen till min blogg.

Här kommer jag att skriva av mig lite om det jag kommer att gå igenom det närmaste året. Vet inte om det här är min grej men jag börjar med att testa iaf s

RSS 2.0